Winkelwagen

Groot assortiment
Voordelig
Snel in huis!
Alle merken!
Fysieke winkel!

Testen van de consumentenbond

 • Kosten
 • B-merken
 • Levensduur stofzakken
 • Reinigen en vervangen

Kosten

Stofzakken van de stofzuigers uit de test kosten tussen de €1,25 en €3 per stuk. De stofzakken van Miele zijn het duurst. De prijzen van filters variëren ook flink. De goedkoopste is €4,95 en de duurste €12. Voor een stofzuiger met een zak ben je gemiddeld tussen de €20 en €30 per jaar kwijt aan stofzuigerzakken en filters. Een goedkope uitzondering is de stofzuiger van de Hema. Zakloze modellen hebben vaak helemaal geen bijkomende kosten voor filters en zakken, zoals de stofzuigers van Dyson en LG.  

Levensduur stofzakken

Hoe lang je met een stofzak kunt doen hangt af van een aantal factoren:

 • De capaciteit van de stofzak.
 • Het soort stof dat wordt opgezogen.
 • Staat van de filters. Als deze gedeeltelijk verstopt zijn, zal de stofopname ook afnemen.

Wij testten ook de capaciteit van de stofzak. 

Reinigen en vervangen

Wacht niet tot de stofzak bijna vol is met vervangen, ook filters moeten op tijd gereinigd of vervangen worden. Stofzuigen met een volle zak en verstopte filters vraagt veel van de motor en kan schade veroorzaken aan de motor. Kijk in de handleiding van de fabrikanten wanneer uw stofzuigerzak of – bak geleegd moet worden.

Originele zakken

Stofzuigers hebben een type en merk stofzuigerzakken die origineel in de stofzuiger gaan. Fabrikanten willen het liefst dat consumenten deze stofzuigerzakken gebruiken en laten soms de fabrieksgarantie van de stofzuiger vervallen als er andere zakken zijn gebruikt. De stofzuigers uit de test zijn getest met deze originele zakken.

Alternatieve zakken

Naast de originele zakken zijn voor de meeste stofzuigers ook nog meerdere alternatieve zakken te vinden. Deze zakken zijn vaak geschikt voor meerdere merken en talloze typenummers. Zoek het typenummer van je stofzuiger op de verpakking om de juiste zakken te kiezen.

Omdat de stofzuigers alleen met de originele zakken worden getest, is over de kwaliteit van alternatieve zakken geen algemene uitspraak te doen. Als je een alternatieve zak in je stofzuiger uitprobeert, kun je het beste goed de binnenruimte van de stofzuiger in de gaten houden. Als deze heel stoffig is, dan lekt de zak hoogstwaarschijnlijk. Een lek kan ervoor zorgen dat de stofzuiger kapot gaat. Als aangetoond wordt dat de alternatieve zak daarvan de boosdoener is, dan mag de verkoper weigeren de stofzuiger te repareren of vervangen.

Origineel of alternatief?

In 2013 hebben we originele en alternatieve zakken in twee populaire stofzuigers van Philips en Miele geplaatst en vervolgens op stofuitstoot, zuigen van kieren en gebruik getest.
Voor de Philips FC3133/01 Easylife zijn de volgende stofzuigerzakken aanraders:

 • Handy PH 99, verkrijgbaar bij Blokker, (alternatief);
 • s-bag van Philips, (origineel);
 • Temium EL117S, verkrijgbaar bij BCC, (alternatief);
 • Albert Heijn Type Philips, (alternatief).
 • Deze zakken verkopen wij uiteraard in onze webshop tegen goedkopere prijzen.


Voor de Miele BlackPearl 5000-2 zijn de volgende stofzuigerzakken aanraders:

 • Handy MI40, verkrijgbaar bij Blokker, (alternatief)
 • Variant MI01/05, verkrijgbaar bij onder andere Block, (alternatief)
 • Miele G/N HyClean, (origineel)

Uit deze test is gebleken dat voor deze stofzuigers prima alternatieve zakken verkrijgbaar zijn. Echter, de originele zakken van Philips zijn niet veel duurder dan de alternatieven. De originele Miele zakken zijn wel duurder. Maar deze hebben als enige een automatische sluiting, wat prettig is bij het verwisselen van de zak.

Universele zakken

Een universele zak past in alle stofzuigers, omdat je het inzetstuk van de originele zak gebruikt. Je plakt dit dan (soms met tussenstuk) op de universele zak. Onze Belgische collega’s onderzochten eind 2010 alternatieve en universele stofzakken. Ze vonden de universele zakken niet handig. Het originele inzetstuk is niet gemaakt om opnieuw te gebruiken. Het is de vraag hoelang dit meegaat en een originele zak blijft dus nodig. Er is een grotere kans op lekken, bijvoorbeeld als je niet goed plakt of de lijm loslaat. Bovendien is het verwisselen een stoffig klusje.

In 2013 hebben we een universele zak laten meelopen in de test, de ‘Wenko duurzame stofzuigerzak’.

Deze zak (gemaakt van textiel) kun je hergebruiken door hem te legen met een ritssluiting onderin. Het inzetstuk van de originele stofzak plak je erop. Hij past echter niet goed in de Philipsstofzuiger. Ook bij de Miele stofzuiger presteert de zak onder de maat. Hij laat veel stof door en verwisselen is een vies klusje.

Levensduur stofzuigerzakken

Hoe lang je met een stofzuigerzak kunt doen hangt af van een aantal factoren:

 • De capaciteit van de stofzuigerzak;
 • Het soort stof dat wordt opgezogen;
 • Staat van de filters. Als deze gedeeltelijk verstopt zijn, zal de stofopname ook afnemen;
 • Wij testten ook de capaciteit van de stofzuigerzak en of de stofzuigers minder goed stofzuigen naarmate de stofzak of – bak voller raakt. Bekijk de testresultaten per stofzuiger.

Stofzuigerzakken reinigen en vervangen

Wacht niet tot de stofzuigerzak bijna vol is met vervangen, ook filters moeten op tijd gereinigd of vervangen worden. Stofzuigen met een volle stofzuigerzak en verstopte filters vraagt veel van de motor en kan schade veroorzaken aan de motor.

Kijk in de handleiding van de fabrikanten wanneer je stofzuigerzak of -bak geleegd moet worden.

Het verwisselen is niet het prettigste klusje. Op de markt zijn zakken te verkrijgen die

 • automatisch sluiten als de zak uit de stofzuiger wordt gehaald bijvoorbeeld de originele zak van Miele;
 • je kunt afsluiten door een klepje om te klappen bijvoorbeeld de Miele zak van het merk Handy;
 • je kunt afsluiten door een stukje karton voor de opening te schuiven, bijvoorbeeld de originele zak van Philips;
 • je niet kunt afsluiten bijvoorbeeld de merkloze zak van de Action.

bron: consumentenbond

De waardering van www.stofzuigerzakken-online.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 4977 reviews.